top of page

6 tips för hemester i Blekinge

Gillar du vacker natur, intressant kulturhistoria eller spännande miljöer så är Blekinge helt rätt för dig. Blekinge kallas ofta för Sveriges trädgård och med all rätt. I Blekinge finns det nämligen naturområden och en skärgård som är helt unik i Sverige och som lämpar sig lika bra för både utflykter med familjen och spännande paddlingsturer i naturen. I denna artikeln listar vi sex sevärdheter och aktiviteter vi tycker är värda att besöka nästa gång du är i Blekinge.


1. Eriksbergs naturreservat

Vill du att det ska kännas som att du spenderar din semester utomlands fast du egentligen är på hemester i Sverige så är det till Eriksbergs naturreservat som du ska bege dig. Här ligger Eriksbergs Hotell & Safaripark som med sina 915 hektar är Europas största vilthägn där du mot en avgift med bil eller cykel kan bege dig ut på en safari och se allt från kronhjort och vildsvin till visenter och mufflonfår. Vill du hellre utforska djuren på natten kan du även åka på nattsafari och då få se bland annat rävar, minkar och ugglor. Passa också på att stanna till på utkiksplatsen Utsikten och ta en fika. Parken är öppen mellan mars och augusti och du hittar mer information om parken hos Eriksbergs Hotell & Safaripark.


Vill du inte besöka hägnet så hittar du naturreservatet Eriksbergs stränder utanför som ger dig härliga möjligheter till vackra vandringar längs havet. Här finns flera leder utmärkta där du kan uppleva allt från milsvida utsikter till mysig bokskog och dramatiska klippor. Håll också utkik efter resterna av de många små torpen som vittnar om hur platsen var rikligt bebodd av fiskare och småbrukare förr. Har du egen båt så passa på att åka ut till om Dragsö mitt i Maraviken där du kan uppleva höga berghällar med vacker utsikt över Blekinge skärgård.


2. Hanö

Är du natur eller historieintresserad så är det till Hanö du måste åka till då detta är en ö som bjuder på både spännande geologi och en rik kulturhistoria. Ön ligger nästan precis vid gränsen mellan Skåne och Blekinge och är ett restberg som formades för ett par hundra år sen vilket du kan se när du vandrar på ön. När du är på ön så passa på att gå till Bönsäcken som är en bit strand som sträcker sig ut i havet med miljontals vattenslipade stenar som ständigt rör sig och undrar form och utseendet efter havets stormar och vindriktning. Öns lilla storlek på 2,14 km² gör att den passar bra till en dagsutflykt men vill du stanna längre så finns här även ett vandrarhem du kan bo på under din vistelse. Läs mer om bokning av vandrarhemmet hos Fisky business.

Hanö hamn i solnedgång

Bildkälla: Jonas Bengtsson


3. Ronneby brunnspark

I utkanten av Ronneby ligger kurorten och fritidsanläggningen Ronneby brunn med tillhörande park. Ronneby brunns historia löper ända tillbaka till 1705 när en faktorismed på samma plats upptäckte en surbrunn med järnhaltiga vatten. Med åren utvecklades Ronneby brunn till att bli en av Sveriges mest besökta kurorter.


När du idag besöker parken så kan du fortfarande känna historiens vingslag med vackra byggnader och en park som utnämndes till Sveriges vackraste park 2005. Här finns det något för alla i familjen. För dig som är naturintresserad finns det fem trädgårdar med olika teman att promenera genom och ett Naturrum med information om Blekinges djur- och växtliv att besöka. För de yngre eller mer äventyrliga i familjen finns det ett äventyrsbad som man kan besöka sommartid när sommarhettan står på. Under somrarna anordnas det även en del evenemang och loppisar i brunnsparken så det finns alltid en anledning till att komma hit.

Direktörsvillan i Ronneby brunnspark

Bildkälla: Helen Simonsson


4. Tjärö

Mitt i Blekinge skärgård ligger Tjärö, en av de större öarna i skärgården som bjuder på äkta skärgårdsidyll. Hela ön är ett naturreservat med ett rikt växt- och fågelliv där du kan vandra på allt från solvarma klippor och avgrundsdjupa bergsbranter till magisk bokskog, ängar och betesmark. Förutom strövområden och möjligheter till att upptäcka naturen finns här även så du kan hyra kanot eller kajak och bege dig ut på kajaksafari i skärgården. Information om hur du bokar hittar du hos Paddelkompaniet. Glöm heller inte att ta med fiskespöet när du åker ut till Tjärö. Här finns flera bryggor och ett otal klippor att fiska ifrån så det passar perfekt för den fiskeintresserade. Ön är öppen mellan den 30 april och den 26 september.

Hamn på Tjärö

Bildkälla: Wikimedia


5. Blekingeleden

Är vandring din grej så passar Blekingeleden dig perfekt. Den består av 27 mils vandringsleder i 15 etapper mellan 8-24 km som via stigar och grusvägar tar dig genom skog, över betesmarker och förbi flera sjöar i Blekinges natur. Leden startar i medeltidsstaden Sölvesborg och avslutas i Bröms. Längs med leden finner du flera grillplatser där du kan stanna till för att äta en bit mat och vindskydd att övernatta i. Vill du hellre sova lite bekvämare så finns det även flera hotell och vandringshem i flera av de städer som du passerar längs med leden.


Tycker du om att fiska så passa på att ta med dig fiskeutrustningen för längs med leden passerar du flera ställen du kan fiska på. Ett av dessa är Grundsjön där du kan fiska regnbåge, abborre och mört men du passerar även Mörrumsån som är en av världens mest kända laxälvar. Bokar du i förväg så kan du även passa på att gå en flugfiskekurs medan du vandrar.

Å längs med Blekingeleden med skog runt omkring

Bildkälla: AnnaKika


6. Listerby skärgård

Listerby skärgård är en liten gömd pärla i Blekinge skärgård. Den består av de tre öarna Slädö, Arpå och Vagnö samt ett flertal mindre holmar och skär som med sin spännande natur och rika fågelliv är väl värda att besöka! Hit tar du dig lättast med kajak eller kanot och du kan gå härliga promenader runt ön. Glöm inte att ta med dig tältet då det finns flera tältplatser runt om öarna som du kan övernatta på med vacker utsikt över skärgården. Vill du sen utöka din paddling så är det bara att fortsätta österut mot Karlskrona eller västerut mot Ronneby, Tjärö eller Karlshamn.

Listerby skärgård en solig dag med himmel som speglar sig i vattnet

Bildkälla: Jonas Carlberg


Har vi glömt ett riktigt guldkorn i listan? Tipsa oss genom att lämna en kommentar eller dela med dig i vår facebookgrupp Hemesterguiden Blekinge.

bottom of page