Hitta ut är ett projekt för att inspirera folk till att gå ut och leta checkpoints runt om i Sverige. Nu när sommaren och värmen är här och vi helst vill vara ute så mycket som möjligt så är Hitta ut ett bra sätt att upptäcka nya platser på, antingen i ditt närområde eller på din hemester. Läs vidare för att få reda på hur du kan delta.
Som Sveriges största friskvårdsprojekt har Hitta ut inspirerat och uppmuntrat tusentals deltagare i hela Sverige till att bege sig ut och leta efter checkpoints i stads- och skogsmiljö. Hitta ut startades 2008 och samordnas av Svenska Orienteringsförbundet men idén föddes redan 1996 när några medlemmar från IKHP i Huskvarna tog fram en orienteringskarta över Huskvarna som delades ut till alla hushåll i byn för att inspirera fler att prova på orientering.
På den tiden fanns inga checkpoints, dessa kom till först 2007 när den initiala idén vidareutvecklades. Då markerades det ut checkpoints på både kartan och i terrängen och kartan utökades till att även täcka Jönköping. Kartan delades sen ut till hushållen i Huskvarna och Jönköping 2008 och blev en populär motionsform bland invånarna. Under de efterföljande åren fick fler orienteringsklubbar upp ögonen för projektet och Hitta ut spreds till nya platser runt om i landet.
Målet med Hitta ut är att få folk att vilja komma ut och upptäcka nya platser i sitt närområde, men också i övriga delar av Sverige. Hitta ut är gratis att delta i och det finns checkpoints i 87 orter runt om i Sverige, från norr till söder varav några är Hudiksvall, Jönköping, Borås, Gävle och Karlskrona. När du har hittat alla checkpoints i Karlskrona så passa också på att besöka något av de sex besökmålen i Blekinge som vi tipsar om i vår artikel. Bor eller hemestrar du inte i någon av de nämnda orterna så hittar du hela listan med deltagande orter på Hitta uts hemsida.
Hur fungerar hitta ut?
Oavsett om du har en smartphone eller inte kan du delta i Hitta ut, men tillgång till en dator behövs för att kunna registrera dina checkpoints. Du registrerar ett konto på webbplatsen och kan sen vara med och delta med chans att vinna fina priser. På Hitta uts hemsida kan du både se en digital karta över alla deltagande städer, men också ladda hem papperskartor över ett urval av områdena. I appen som finns både till IOS och Android kan du aktivera GPS:en så att du ser var du befinner dig på kartan. Detta gör att du lättare kan hitta till dina checkpoints och registrera dem smidigt i appen.
En checkpoint är en plats där Hitta ut har placerat ut en markör i form av en stolpe med en lila skylt på. På denna skylten finns, förutom Hitta uts logotyp, också numret på checkpointen och en kod som du sen kan registrera i appen eller på hemsidan. När du har registrerat koden så försvinner markören på din karta och du kan gå vidare och leta upp en ny checkpoint. Varje checkpoint har fått en färg tilldelad till sig. Dessa färger indikerar hur svår markören är att hitta. Färgerna är grön, blå, röd och svart där grön markör är lättast att hitta och svart är svårast. Det finns även checkpoints som är tillgänglighetsanpassade som är markerade med ett hjul vid markören på kartan. På varje checkpoint i kartan får du även en ledtråd till var du kan hitta markören så det blir lättare.
Att tänka på när du letar checkpoints
I Sverige har vi turen att ha allemansrätten som ger oss möjligheten att bege oss ut och uppehålla oss i skog och mark men förutom rättigheterna som allemansrätten ger oss så har vi även en del skyldigheter att följa när vi är ute i naturen. Framförallt så har vi skyldigheten att på ett ansvarsfullt sätt vistas i vår natur. Detta innebär att vi inte skräpar ner eller förstör naturen och inte stör djurlivet på platsen genom att bland annat visa särskild hänsyn när du passerar beteshagar och planterade hyggen och inte stör de djur du möter när du är ute. Tänk också på att vara extra uppmärksam när du letar checkpoints i närheten av bostadshus så du inte råkar kliva in på någon tomt. På kartan kan du se hur tomtmark är märkt med en olivgrön färg. Var också observant att det på mindre bilvägar kan vara förbud mot fordonstrafik. Parkeringsplatser är utmärkta med ett P på kartan ifall du vill eller behöver ta bilen till vissa checkpoints.
Kartan som finns på Hitta uts hemsida är markerad med olika tecken som återfinns på orienteringskartor så för dig som är bekant med orientering sen tidigare är det lätt att förstå. Är du däremot nybörjare inom orientering kan färgerna och tecknen vara lite överväldigande men du kommer lätt komma in i det. På kartan kan du till exempel se olika områden uppmärkta med olika färger, dessa hjälper dig när du ska hitta för att se var du får och inte får gå. Odlad mark som är förbjuden att passerad är till exempel uppmärkt med en gul färg med svarta prickar i, till skillnad från ängsmark som enbart är märkt med en gul färg på kartan. Sjö och vatten är som väntat uppmärkt med en blå färg och tät skog är uppmärkt med en klargrön färg. För fler tecken som du kan hitta på kartan så se Hitta uts guide till de vanligaste tecknen på kartan. Där kan du även lära dig allt om orientering och hur du själv kommer igång med det.
Var kan jag läsa mer?
För att läsa mer om projektet, se kartan och registrera ett konto för att börja leta checkpoints så hittar du all information du behöver på Hitta uts hemsida. Det kommer ut nya checkpoints i nya städer med jämna mellanrum så finns det inga checkpoints i ditt närområde nu eller i det området som du har planerat att åka på hemester till i sommar så håll utkik på Hitta uts hemsida och Facebook för uppdateringar på vilka nya städer som Hitta ut kommer till.
Har orientering lockat ditt intresse efter du varit ute och letat checkpoints så finns det 560 orienteringsföreningar som erbjuder nybörjarkurser för barn, ungdomar och vuxna som du kan gå och lära dig mer om orientering.
Vill du ha fler tips på vad du kan göra för aktiviteter i sommar? Bland våra artiklar hittar du bland annat 5 upplevelser du inte får missa i sommar och 11 mysiga caféer att besöka. Hela listan med artiklar hittar du här.