Att campa i naturen är att ta till vara på allt som naturen har att erbjuda, njut av solnedgången efter en lång vandring, se solen gå upp över grantopparna och andas in den friska luften. Men vad behövs egentligen om du ska campa i skogen? Vi har satt ihop en mini guide som tar upp de viktigaste delarna att tänka på för din nästa campingtur.
Tält
Det är få saker som slår att kliva ut från tältet på morgonen och se soluppgången över grantopparna, men att hitta den där perfekta platsen kan ta lite tid vilket ni behöver ta i beräkning när ni planerar er tur. Du vill gärna hitta en torr plan plats som ligger i lä. Denna får gärna ligga i närheten av vatten så att du lätt kan diska efter du har lagat mat.
Du får sätta upp tältet nästan överallt tack vare Allemansrätten, även på privat mark, men håll avstånd till betesmarker och odlad mark. Tältar du på privat mark så tänk på att du enbart får tälta i en natt om du inte har markägarens tillstånd för att stanna längre. Slå heller inte upp tältet i närheten av bostadshus eller tomter eller i naturreservat och nationalparker där det är tältförbud. Men när ni hittat er plats så är det bara att slappna av och njuta av naturen.
Är ni nybörjare när det kommer till att tälta så kan en campingplats vara ett bra alternativ. Oftast finns det tältplatser på campingområdet som ni betalar några hundra kronor för att använda. Då får ni själva välja plats och har full tillgång till campingens faciliteter. Det kan också vara en bra idé att hyra ert första tält ifall ni inte är helt säkra på om det är något ni kommer tycka om. Då slipper ni betala dyra pengar för ett tält av bra kvalitét. Trivs ni i tältet och med tältlivet så vet ni sen vad ni är ute efter och kan därmed göra ett mer säkert val av tält.
Viktigt! Lämna alltid platsen ni övernattade på i samma skick eller bättre som den var när ni kom. Ta med ert skräp och plocka gärna upp annat skräp ni ser om ni har platsen till det. Vi är gäster i naturen och ska behandla den med respekt!
Underlag
För att inte frysa under natten så är valet av liggunderlag ett viktigt val att göra inför din campingtur. Det finns flera olika varianter med olika egenskaper så du behöver fundera ut i förväg vad som passar för dig. Tältar du på vintern så kan två liggunderlag behövas, ett i cellplast och ett uppblåsbart med isoleringsmaterial för att stå emot kylan i marken. Tältar du på sommaren kan det räcka med ett tjockt upplåsbart eller ett enkelt i cellplats.
Sovsäck
Precis som vid val av underlag och tält är det olika parametrar att ta hänsyn till i valet av sovsäck. Sovsäckar isoleras antingen med dun eller syntetisk isolering och dessa har olika egenskaper. En sovsäck av dun är lättare och ger mycket värme. Den tar även mindre plats än en sovsäck med syntetisk isolering då den går att rulla ihop tajtare. Detta gör också att kostnaden för en sovsäck isolerad med dun är högre. En sovsäck med syntetisk isolering är däremot bättre på att avleda fukt och hålla dig varm även vid fuktigt väder.
Mat
Hur mycket och vilken typ av mat du behöver ha med dig när du ska campa är beroende på hur långt du behöver bära packningen men också hur länge du ska vara ute. Ska du enbart vara ute över en eller två nätter och inte gå så långt så är det mysigt att ta med riktiga råvaror ut för att tillaga ute eller grilla. Vill du grilla mackor över öppen eld så rekommenderar vi att du kollar in vår artikel om ämnet med titeln ”Varma mackor eller Ramen?”. Ska du däremot gå långt eller vara ute längre så är det bättre att köpa frystorkad mat som tar liten plats i ryggsäcken och tillagas lätt genom att blandas med varmt vatten.
Mellanmål är också bra att ha med sig för att få upp energin och humöret när det tryter. Nötter, dadlar eller annan torkad frukt är en bra källa till energi som dessutom tar liten plats i ryggsäcken.
Kolla redan i förväg ut om det finns möjlighet till att hämta vatten i närheten av där ni ska campa eller vandra. Kanske är där en bäck med rinnande vatten ni kan hämta ifrån eller ett vattenstopp i närheten. Hämta aldrig vatten från ett stillastående vattendrag, det kan innehålla bakterier som kan göra dig sjuk. Vatten tar stor plats och väger en del så fundera på hur mycket vatten ni behöver. Finns där inget vatten att hämta i närheten av där ni ska vara så ta med extra vatten till alla.
Men vad ska du laga maten på? Här finns det flera alternativ du kan välja mellan. Ett är att grilla över öppen eld, men eftersom kol och tändvätska tar upp mycket plats och ifall du inte tältar i närheten av en grillplats så är detta inget alternativ vi rekommenderar. Det vanligaste campingköket är ett trangiakök som du tänder med t-röd. Det är kompakt och rymmer allt du behöver för att kunna laga mat ute i naturen. Gasolkök är ett annat alternativ. Även detta är ett kompakt kök som är lätt att förbereda och till skillnad från trangiaköket kan du i ett gasolkök reglera värmen. Tältar du på vintern är ett bensinkök att rekommendera då det fungerar året om och i alla väder.
Packning
Det viktigaste när det kommer till packningen är att lämna alla onödiga saker hemma. Dessa kommer enbart göra din tur jobbigare och inte vara värda besväret, speciellt om du ska vandra långt. Att bära en ryggsäck på 60 liter är redan tungt som det är efter ett tag och du behöver all utrymme du kan få till det du behöver ha med dig.
I valet av ryggsäck så är det rekommenderat att prova den innan du köper den och se hur den sitter och att den kan bli uppassad till dig. Har du möjlighet så provvandra med den innan du beger dig iväg för att minimera risken så att inget sitter obekvämt eller spänner när du är iväg. Välj gärna en ryggsäck som är lätt och har många olika utrymmen för lättare åtkomst av det du behöver komma åt.
Är ni flera som ska campa så dela upp maten och de gemensamma sakerna emellan er så alla får ungefär lika mycket extra vikt att bära på.
Tänk på att packa smart, ha det som du använder minst längst ner i ryggsäcken och det du behöver snabbare åtkomst till överst eller i ett lättåtkomligt fack.
Bra att tänka på
Klä dig lager på lager. Tänk på att ha ett fuktavledande första lager, ett varmt andra lager och ett skyddande lager ytterst.
Ha med en powerbank och extra mobil som är fulladdad och avstängd utifall era ordinarie mobiler slutar att fungera.
Glöm inte första hjälpen-lådan! Om olyckan är framme är det viktigt att själv kunna plåstra om sår. Det kan dröja innan ni kan få hjälp.
Ska ni ut och vandra så berätta om er färdväg och beräknad återkomst till någon som inte är med på turen. Då kan personen larma ifall ni inte är tillbaka i den tid du tänkt dig. Glöm inte heller att meddela när du är framme så det inte blir ett pådrag i onödan.
Behöver du inspiration på var du ska campa? Följ oss på Instagram där vi delar med oss av massor av tips på utflyktsmål i Sverige.