top of page

Upptäck Sveriges hembygdsföreningar i sommar!

Vi har pratat med Sveriges hembygdsförbund som är Sveriges största kulturmiljöorganisation. Hembygdsrörelsen, som den ibland kallas, syftar till att bevara och tillgängliggöra landets rika kulturarv. Genom att engagera människor runt hela landet så har hembygdsrörelsen blivit en viktig plattform för att bevara och vårda vårt gemensamma arv. I denna artikel kommer vi att berätta om hembygdsrörelsens historia, föreningarnas verksamheten idag, och så klart, varför du bör besöka en hembygdsförening i sommar!


Historisk bakgrund

Hembygdsrörelsens rötter sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet då en växande medvetenhet om behovet av att bevara landets historia och kultur uppstod. Rörelsen fick sitt verkliga genombrott under 1900-talets första hälft då fler och fler människor engagerade sig i att dokumentera och bevara sina lokala traditioner, byggnader, föremål och berättelser.


Bevarande och dokumentation av kulturarv

En av hembygdsrörelsens huvuduppgifter är att bevara, dokumentera och tillgängliggöra Sveriges kulturarv. Genom att inventera och registrera byggnader, föremål, fotografier och muntliga traditioner säkerställer hembygdsföreningarna att dessa värdefulla resurser inte går förlorade. Genom att skapa arkiv, museer och hembygdsgårdar blir detta kulturarv tillgängligt för allmänheten men också för forskning och utbildning.

Man värnar om både de historiska perspektiven och om det som sker här och nu. Många föreningar är med och påverkar när samhället förändras. Det kan handla om att värna miljöer i natur-och kulturlandskapet, inte minst kulturella och sociala värden.


Aktiviteter och evenemang

Hembygdsrörelsen fungerar även som en plats för gemenskap och kulturellt utbyte. Föreningarna organiserar evenemang och aktiviteter, såsom vandringar, marknader, hantverkskurser, midsommarfester, valborgsfirande, och mycket mer. Här skapas en levande och dynamisk miljö där människor kan mötas, lära sig och uppleva vårt rika kulturarv.

Föreningarnas verksamhet vänder sig till medlemmar men också besökare från både när och fjärran, och såklart även de som vill utforska sitt närområde. Varje år tar hembygdsrörelsen nästan 5 miljoner besökare till deras arrangemang och besöksmål! Ett av de mest populära evenemangen är midsommar, då cirka 300 000 personer i genomsnitt firar med en hembygdsförening varje år.


Vad har detta med begreppet hemester att göra?

Hembygdsrörelsen kan kallas en ‘bortglömd pärla’ då många inte tänker på alla spännande aktiviteter och besöksmål. De erbjuder en unik möjlighet att uppskatta och utforska det historiska och kulturella arvet som omger oss. Det finns oftast något för människor i alla åldrar, inte minst för familjer som reser med barn! Du kan delta i kurser och föredrag, prova på traditionella hantverkstekniker, delta i guidade vandringar, eller varför inte bara stanna vid ett mysigt café och fika i en vacker miljö. Många hembygdsföreningar är belägna i vackra naturområden som du kan utforska i lugn och ro.


Tips på hembygdsföreningar att besöka i sommar

Borgsjö hembygdsförening

Strax utanför Sundsvall finner du S:t Olavsleden, en populär pilgrimsled som tar sin början i Selånger och sträcker sig ända till den norska staden Trondheim. Efter ungefär fyra mil på vandringen kommer du till Stöde, där du har möjlighet att övernatta. Från hembygdsgården kan du njuta av en imponerande utsikt över byn, bergen och den vackra Stödesjön. Efter ytterligare fyra mil på din resa når du Borgsjö, där hembygdsföreningen driver ett vandrarhem på den charmiga hembygdsgården.

Vaxholms hembygdscafé

Från och med den 1 juni kommer caféet i Vaxholm att ha öppet varje dag i veckan, mellan klockan 11 och 17. Förutom att erbjuda läckra våfflor och andra goda fikabröd, kan du också bland annat njuta av hembygdsgårdens räksallad. Varför inte avnjuta den i solen samtidigt som du smakar på en lokalt bryggd öl från Vaxholms eget bryggeri? För att ta dig till Vaxholm har du flera bekväma alternativ, inklusive båt, bil eller buss som avgår regelbundet från Stockholm.


Yxnerums hembygdsförening

Yxnerums hembygdsförening, belägen i det pittoreska Östergötland, erbjuder en charmig och genuin upplevelse i en lantlig miljö. Föreningen är stolt över sina historiska byggnader, som ger en inblick i områdets fascinerande förflutna. Besökare kan utforska dessa byggnader och njuta av spännande utställningar som berättar om områdets rika kulturarv och traditioner. Det är som att kliva in i en annan tid och uppleva historien på nära håll!

Men det är inte bara de historiska byggnaderna som gör Yxnerums hembygdsförening speciell. Dess omgivningar och natur är lika imponerande. Det finns en mängd vandringsleder som tar besökarna genom frodiga skogar, blomstrande ängar och vidsträckta landskap. Det är en fröjd att vandra längs dessa stigar och njuta av den vackra naturen som omger en.


Hvens hembygdsförening

Strax utanför Landskrona, mellan Sverige och Danmark, ligger den förtrollande ön Hven. Många reser hit för att upptäcka denna idylliska ö, och cykling är ett populärt sätt att utforska den. Hvens hembygdsförening har skapat en rad platser som berättar om öns historiska förflutna. På gården finns fascinerande utställningar, ett antikvariat och ett galleri med konstverk att beundra. Föreningen har även sina egna bikupor där de producerar honung från gårdens bin, som kan köpas på plats och smakas på. Det är en unik möjlighet att njuta av Hven’s kulturella och naturliga skatter samtidigt som man stödjer föreningens hållbarhetsarbete.


Detta och mycket mer finns att upptäcka inom hembygdsrörelsen, så varför inte planera in ett besök? Här har du chansen att upptäcka dolda pärlor som bara väntar på att bli utforskade! Du stödjer inte bara föreningarnas arbete med att bevara det lokala kulturarvet, du får även ta del av massvis av aktiviteter som bara går att uppleva hos en hembygdsförening! Ett unikt hemesteräventyr som ni inte vill missa.


Om ni vill veta mer om hembygdsrörelsen och vad de gör samt vilka aktiviteter deras föreningar erbjuder, besök www.hembygd.se.


Ha en riktigt skön och spännande sommar! Kanske ses vi där ute på en hembygdsgård!

bottom of page